diumenge, 7 de gener del 2024

L'Esperit en dona testimoni (Baptisme del Senyor 2024)

Tastareu cosa bona, i us delectareu assaborint el bo i millor”. El profeta Isaïes ens delectava amb anuncis en nom de Déu amarats d’entusiasme. El profeta parlava de satisfacció amb les metàfores de menjar i beure per traslladar-nos de l’àmbit natural al sobrenatural, proclamant en nom de Iahvè: “Veniu a mi i us saciareu de vida”. Isaïes ho té clar, només acostant-nos a Déu omplirem les nostres fams i sets de veritable satisfacció. Això va bé recordar-ho aquests dies festius rodejats de bons àpats i bones begudes, al menys en el nostre context. Per aconseguir tal satisfacció divina, no hem d’esperar que ens la serveixi fàcilment a taula, sinó que cal entrar-hi ascèticament, conscients de la nostra petitesa i mediocritat: “Els meus camins i els meus pensaments estan per damunt dels vostres tant com la distància del cel a la terra”.

El salmista també es servia de la metàfora de l’aigua per parlar de Déu com a font extraordinària de salvació: “Cantant de goig sortirem a buscar l'aigua de les fonts de salvació”. Per la Bíblia hebrea les fonts de salvació provenen exclusivament de Déu, i pel Nou Testament aquestes es materialitzen en Jesucrist.

L’aigua, i també la sang, associades a Jesucrist apareixien en la primera carta de sant Joan per a expressar, amb l’ajut de l’Esperit, realitats transcendents: “Jesucrist, ha vingut a complir la seva missió per l'aigua i per la sang; i l'Esperit en dona testimoni”. L’aigua ens remet al baptisme i la sang ens remet a la creu: ambdues ens purifiquen del pecat i ens endinsen en una nova vida amarada de l’Esperit Sant. Tot plegat gràcies a Jesucrist, com puntualitzava la carta, i testimoniat per l’aigua, la sang i l’Esperit.

L’evangeli de sant Marc explicava el bateig de Jesús, ja adult, al riu Jordà, a mans de Joan Baptista. L’aigua continua essent la mediadora del missatge transcendent. Així ho anunciava el Baptista: “Jo us he batejat només amb aigua; ell us batejarà amb l'Esperit Sant”. De fet, el baptisme de Jesús mulla el cos i l’ànima, l’exterior i l’interior. Només Jesucrist, com a fill de Déu, pot fer aquest viatge a les nostres profunditats i ungir-les amb el bàlsam amorós i transformador de l’Esperit Sant. Aquesta capacitat extraordinària de Jesucrist la proclamava amb solemnitat la veu divina en l’escena del baptisme: “Ets el meu Fill, el meu estimat, en tu m'he complagut”.