divendres, 25 d’agost del 2023

Els altius els esguarda de lluny (Diumenge 21)

“Et derrocaré del lloc que ocupes” són paraules dures que Iahvè adreça a Sobnà, el cap del palau reial, que serà destituït i substituït per algú més digne que ell per ostentar un càrrec de tanta responsabilitat. Iahvè posarà a l’espatlla del substitut “la clau del palau de David”, l’element pràctic que també simbolitza la seva autoritat a palau. El relat ens remet a una destitució esportiva molt mediàtica viscuda aquests dies: no ha estat un derrocament de Iahvè però sí el fruit d’una queixa col·lectiva realitzada des de la base que ha fet caure el personatge del seu pedestal, com també anunciava el relat d’Isaïes. Al respecte, el salm responsorial proclamava el criteri diví sobre l’ostentació de càrrecs: “El Senyor es mira els humils, mentre que els altius els esguarda de lluny”. Malament quan els altres callin davant nostre o ens esguardin de lluny, perquè significarà que el nostre comportament irradia altivesa.

L’evangeli de Mateu recreava una escena d’intimitat amb Jesús i els seus deixebles, amb preguntes directes sobre la seva persona. Pere, inspirat, li respon: “Vos sou el Messies, el Fill del Déu viu”. La resposta li val la confiança de Jesús perquè esdevingui el referent del grup, lliurant-li les claus simbòliques del Regne del cel per assenyalar la seva autoritat eclesial. Però l’episodi es clou amb la sorpresa de la severa prohibició de Jesús de dir res sobre la seva messianitat: Jesús no vol que l’enlairin mediàticament en un pedestal i el facin caure quan els vagi bé. Així mateix ha de succeir amb Pere i els seus successors en el ministeri petri, i amb els deixebles i els seus successors en el ministeri episcopal: res de pedestals mediàtics que instrumentalitzin la seva autoritat a favor propi o dels qui l’envolten!

Per això sant Pau, escrivint als Romans, proclamava respecte a Déu: “Que en són d’incomprensibles els seus judicis i d’impenetrables els seus camins! Qui pot conèixer el pensament del Senyor?”. Perquè els criteris divins estan alliberats de la competitivitat humana de desitjar pedestals. Déu no s’aferrà a cap pedestal, sinó que en baixà i es feu carn humana, amb el referent claríssim de Jesucrist de com fer les coses. Jesucrist esdevé la clau del comportament humà per entrar segur al Regne del cel. La tasca del ministeri petri és ensenyar-la a tothom.