dissabte, 23 d’octubre del 2021

Seguir-lo camí enllà (Diumenge 30)

Jo sóc un pare per Israel”. Són paraules que el profeta Jeremies anuncia en nom de Iahvè. Es tracta de revelar als israelites, exiliats a Babilònia, dispersats per les nacions veïnes, i malvivint en la pròpia terra, que la renovació d’Israel és propera, i que s’acosta el retorn a casa. No hi faltaran els més limitats com cecs i coixos, ni els més ocupats com les mares que crien. Seran una gran gentada la que es retrobarà salvada pel Senyor, que estima Israel com un fill.

També eren molta gent els qui envoltaven Jesús quan travessava la ciutat de Jericó. Entre ells, o més ben dit, darrere d’ells, en un marge del camí, hi havia assegut, demanant caritat, el cec Bartimeu. Escoltant de qui es tracta, i conscient de les seves limitacions, es posa a cridar: “Fill de David, Jesús, compadiu-vos de mi”. Bartimeu invoca Jesús com a Messies salvador perquè desitja participar de la salvació divina que ell irradia. Malgrat el volen silenciar, el cec es referma en la seva reivindicació  i continua cridant fins aconseguir el que vol: que Jesús l’escolti, el cridi, i el guareixi. “I el seguia camí enllà”, acaba l’episodi, significant que la fe en Jesús li esdevé guaridora i el converteix en el seu seguidor. La convicció i perseverança de Bartimeu han de ser per a nosaltres un estímul a alçar la veu quan la multitud vulguin silenciar-nos perquè proclamem la nostra fe. El seguiment de Jesús camí enllà que realitza el cec guarit ha de ser per a nosaltres un estímul a deixar els nostres espais de confort, per petits que siguin, i posar-nos decididament a seguir Jesucrist, faci fred o faci calor.

La carta als Hebreus, posant els sacerdots del temple antic com exemple d’indulgència, parla de Jesucrist com a gran sacerdot celestial, que des de les altures exerceix la gran indulgència vers els humans. També explica que ell esdevé la gran mediació pels nostres pecats, culminant al cel davant el Pare, el que inicià a la terra davant els humans: escoltar i guarir el qui està al marge del camí, esdevenir el gran portaveu de la salvació divina per aplegar una gran multitud i posar-la davant el Pare perquè els abraci eternament. Per formar part d'aquesta multitud i rebre aquesta abraçada paternal hem d'aixecar-nos i seguir Jesucrist camí enllà.