dissabte, 15 de maig del 2021

S’endugué captius i repartí dons (Ascensió 2021)

S’enlairà davant d’ells, un núvol se l’endugué, i el perderen de vista”. Aquesta és l’explicació que fan els Fets dels Apòstols de l’ascensió al cel de Jesús ressuscitat. Que és tracta d’una escena teològica, i no “física”, ho demostra l’aparició en escena de dos personatges angelicals. Diuen als deixebles que deixin de mirar el cel, que Jesucrist tornarà quan sigui l’hora. Aquest retorn, esdevé una al·lusió a la fi dels temps. Malgrat l’espectacularitat de l’escena -Jesucrist enlairant-se i un núvol diví se l’endú-, el resultat final és que desapareix. Els deixebles el perden de vista. Tot plegat, queda un tant enigmàtic, si ens cenyim únicament a la descripció del text.

L’evangeli de sant Marc, explicant la mateixa escena, aporta més informació amb un detall decisiu: “Jesús, el Senyor, després de parlar-los, fou endut al cel, i s’assegué a la dreta del Pare”. L’evangeli complementa l’ascensió de Jesucrist amb la seva entronització a la dreta del Pare. De nou, ens movem en un escenari teològic, que recrea una cerimònia d’entronització reial en les altures, per donar-nos un missatge també teològic: Jesucrist esdevé rei, i a partir d’ara, ocupa un lloc privilegiat, assegut a la dreta del Pare. Per tant, Jesucrist no es perd de vista, com deien els Fets dels Apòstols, sinó que s’instal·la on li toca, compartint i repartint aires plenament divins.

La carta de sant Pau als Efesis, també diu la seva sobre l’esdeveniment, afegint el seu missatge. Atribueix a Jesucrist la citació d’un salm: “Pujà cel amunt, s’endugué un seguici de captius, repartí dons als homes”. Sant Pau, coincideix amb els Fets dels Apòstols i l’evangeli de Marc, dient que Jesucrist pujà al cel. Però l’apòstol es dedica a explicar els efectes de l’ascensió sobre els seus seguidors; per tant, sobre nosaltres. En primer lloc, diu que: “s’endugué un seguici de captius”. Amb això, se’ns diu que el viatge celestial de Jesús és alliberador, principalment quan vivim captius del pes de la nostra consciència, aclaparats per sentiments de culpabilitat. Jesucrist ens treu aquest llast tan feixuc i fa de pont meravellós amb el Pare. Quin regal tan gran! Sant Pau també diu que: “repartí dons als homes”.  Aquesta frase anuncia el que celebrarem la setmana vinent: la vinguda de l’Esperit Sant, el repartiment de dons a tothom que se'ls deixa repartir, Pentecosta!