diumenge, 17 d’abril del 2022

Dissabte Sant i Pasqua a Jerusalem 2022

Sortim de bon matí i apressats cap el Sant Sepulcre, com les dones el matí de Pasqua; anem a la celebració de la Vetlla Pasqual que començarà a les set i mitja del matí per motiu del Status Quo que regeix les relacions entre les tres principals tradicions eclesial que regeixen el funcionament del Sant Sepulcre: ortodoxa, armènia i catòlica. Succeirà el mateix el proper dissabte quan les esglésies orientals celebraran la seva Vetlla Pasqual també durant el matí.

Enguany hem passat de Divendres Sant a Pasqua sense gaudir del gran silenci del Dissabte Sant, però la celebració d’ahir al capvespre permetia fer aquest tast: una processó fúnebre dins la basílica del Sant Sepulcre seguia les estacions que commemoren el final de la passió de Jesús i  la seva mort. Una creu amb una imatge del crucificat encapçalava la processó acompanyada pels fidels amb candeles enceses.

Dalt el Calvari es realitzava una dramatització austera i expressiva de desclavar el Crucificat. Amb unes estenalles es treia la corona d’espines del cap de la imatge i s’arrencaven els claus de les mans i els peus. A continuació es dipositava el cos en un llençol i en processó es baixava a la llosa de la unció. Tot seguit, s’introduïa el cos embolicat a l’edícula del Sant Sepulcre i es tancaven les portes. Amb els ressons d’aquesta celebració que finia a les deu de la nit anàvem al llit amb la fretura d’alçar-nos aviat  per celebrar la Pasqua l’endemà.  

La celebració de la Vetlla Pasqual ha estat tan solemne com les anteriors celebracions, seguint al peu de la lletra tots els detalls litúrgics d’aquesta magnífica cerimònia: cantant i proclamant en diverses llengües totes les lectures, renovant les promeses del baptisme i celebrant que el sepulcre és buit perquè Ell ha ressuscitat. El patriarca de Jerusalem ha realitzat una homilia que convidava a viure les sorpreses de la vida amb fe, com succeïa aquell matí de Pasqua. A les onze del matí sortim del Sant Sepulcre amb la Vetlla Pasqual celebrada i desitjant-nos bona Pasqua. El primer cop en la nostra vida!

A la tarda, per seguir amb l’entonació pasqual, tornem al Sant Sepulcre per celebrar les Vespres solemnes de la diada davant la santa edícula de la Resurrecció. Hem entrat a venerar la tomba en processó, a tastar que és buida però que el Ressuscitat continua reunint-nos devotament al seu voltant a cristians de totes les esglésies.

Amb l’experiència d’haver experimentat una jornada pasqual intensíssima, tornem a casa en ple capvespre. Travessem la ciutat vella enmig del bullici i lluminàries del barri musulmà que s’apressa a vendre menjar i beguda abans de trencar el dejuni de Ramadà i començar amb els àpats.

Quan som a fora de les muralles, baixant pel torrent de Cedró, continua el sacseig religiós: contemplem una processó d’ortodoxos de les comunitats russes de Jerusalem que han començat la celebració del Diumenge de Rams. Dos religiosos transporten una gran icona guarnida amb flors amb la imatge de Jesús baixant per la muntanya de les Oliveres. Els fidels, rodegen la icona amb palmons i aire festiu. El trànsit rodat, un cop més, està aturat perquè la processó arribi a les muralles de la ciutat per la porta dels Lleons.  

Reprenem la marxa havent gaudit del pas animat de la processó i de reviure la que vam participar diumenge passat amb la comunitat llatina de Jerusalem resseguint el mateix itinerari.

Pensant que aquest ha estat el darrer impacte religiós de la jornada, escoltem els altaveus dels minarets de l’esplanada de les mesquites. El muetzí anuncia que s’ha acabat el dia i que es pot trencar el dejuni per menjar. Una nova jornada marcada pels impactes de la pròpia identitat religiosa acompanyada aquesta volta per la processó de cristians de procedència russa i pel trencament del sant dejuni del Ramadà.