En el llibre del Deuteronomi, Moisès adreça un discurs al poble on s’admira de tanta proximitat divina. Proclama si mai s’ha sentit a dir que un poble hagi escoltat la veu de Déu amb tanta claredat, i si mai s’ha sentit a dir que hagi protegit i alliberat un poble com ha fet amb Israel. Tot plegat, ho han experimentat de manera clara i privilegiada: “Ho heu vist amb els vostres ulls”, insisteix Moisès. Per aquesta raó, reclama al poble de conservar vivament aquest record en el seu cor. També exigeix de complir els decrets i manaments divins a fi de ser feliç, és a dir, per afirmar i per continuar gaudint aquesta proximitat.
Sant Pau, escrivint als cristians de Roma, també expressa la proximitat divina quan afirma: “Els qui viuen portats per l’Esperit de Déu són els fills de Déu”. Ser fill de Déu, com ho som des del baptisme, és la màxima expressió de familiaritat amb Déu, a qui concebem com a Pare i així el qualifiquem. Com continua explicant l’apòstol, gaudim d’un esperit que ens ha fet fills i ens fa cridar “Abbà, Pare!”. Amb aquest qualificatiu, la proximitat de Déu i la seva resposta paternal esdevenen una garantia.
L’evangeli també és ben explícit amb la proximitat. Jesús, en les seves paraules finals en l’evangeli de Mateu, proclama: “Jo seré amb vosaltres cada dia fins a la fi del món”. Amb aquesta declaració, Jesucrist assegura la seva companyia, la seva cura, la seva presència, la seva immediatesa. Però abans encarrega als seus deixebles d’anunciar la conversió a Déu i de batejar els pobles en el nom de la Santíssima Trinitat: el Pare com a font d’amor que tracta els humans com a fills, el Fill com a mediació eficaç que enllaça els humans amb Déu, l’Esperit Sant que vivifica de manera contínua la nostra realitat.
Agraïm tanta proximitat, celebrem tanta proximitat, aprofitem tanta proximitat!