dilluns, 13 d’abril del 2015

El funeral de Jesús (Cròniques jerosolimitanes 6/2015)

Tenim apuntat que, commemorant el Divendres Sant, els grecs-ortodoxos organitzen una processó amb el cos mort de Jesús davant el Sant Sepulcre. Serà a les vuit del vespre. Hem desestimat els altres actes perquè els intuïm massa massificats.
 
Com no ens queda clar si “davant el Sant Sepulcre” significa l’edifici de la basílica o l’edícula de la tomba, retornant al convent decidim desviar-nos al Sant Sepulcre a preguntar i a veure l’ambient. Arribem cap a les sis i veiem les tanques que continuen delimitant l’accés i la sortida de l’edifici. A l’interior hi ha el moviment habitual però sense cap particularitat. Veiem dos monjos greco-ortodoxos a qui preguntem per la processó. ¾A les 9¾ ens responen. Fent-nos el pagès a l’escoltar que els horaris no coincideixen i intentant obtenir més detalls de la celebració repetim diferentment la pregunta. ¾A les 9¾ diuen un cop més. Tornem al convent amb l’horari canviat i sense saber on serà ni en què consistirà la processó.
Preveient una assistència nombrosa volem arribar amb suficient anticipació. Anem travessant els controls amb tanques que la policia ja ha col·locat per accedir ordenadament a la ciutat vella, sobretot al Sant Sepulcre. L’endemà al migdia hi ha la solemne rebuda del Foc Sant i molts fidels ortodoxos ja hi van per ocupar un bon lloc.
El carreronet que baixa al recinte del Sant Sepulcre, “Saint Helen Street” està travessat per una tanca amb policies que diuen a la gent que no es pot passar. Aparentant dominar la situació, obrim lleument l’extrem d’una tanca i passem amb natural convicció. No ens diuen res. Dues persones més aprofiten per venir-nos al darrere i ells sí són increpats.
Instants després som a la plaça del Sant Sepulcre, molt plena. Encara no són 2/4 de 9. La processó ja ha començat i va donant voltes al voltant de l’esplanada d’accés al Sant Sepulcre. Els assistents són majoritàriament àrabs. La comitiva va precedida per uns estendards seguits del fèretre de Jesús sostingut per persones que es van rellevant. Davant i darrera el cos de Jesús hi ha dos homes que escampen pètals de flors entre la gent. Els assistents, inclosos els infants, s’acosten a tocar i venerar el fèretre.
Quasi a les 9 la comitiva es retira i les tanques s’obren immediatament per poder entrar al Sant Sepulcre. Sense saber com, empesos per un allau de russos acabats d’arribar pels dos accessos del recinte ens trobem dins l’edifici. Aprofitem per respirar l’ambient i veiem una gran quantitat de russos i grecs estratègicament situats entre les columnes que sostenen la cúpula de l’Anàstasi. Segurament passaran la nit allí per contemplar el Foc Sant l’endemà. Veiem entrar, precedida dels kawass amb els seus ceptres, la comitiva amb el patriarca greco-ortodox, acompanyat d’altres bisbes, preveres grecs i russos. Un cop revestits solemnement de negre, a les 10 encapçalen una altra processó dins el santuari que nosaltres només veiem començar. Volem anar aviat al llit perquè demà serà una llarguíssima jornada.