diumenge, 30 de novembre del 2014

Vetllar encara més?? (Advent 1)

«Deia Jesús als seus deixebles: “Estigueu atents, vetlleu... Això que us dic a vosaltres ho dic a tothom: Vetlleu». L’evangeli d’avui menciona diverses vegades la consigna principal del temps d’Advent: que vetllem.
 
La resposta espontània a tal exhortació seria: “Encara més?”. Ens passem la jornada revisant el telèfon mòbil a la recerca de SMS, missatges de facebook, twiter, wassaps o correus electrònics. Connectats a internet, a més dels correus accedim als portals de notícies de tot el món. Quan esmorzem o viatgem en transport públic de bon matí, aprofitem per llegir en el periòdic les novetats de la nit. La radio encesa quan conduïm o treballem ens posa al dia repetidament amb les darreres notícies. Quan descansem, la televisió ens ofereix les imatges del que ja sabíem pels altres mitjans. Des de que ens aixequem fins que anem a dormir estem constantment vetllant i, per arrodonir-ho, avui diumenge ens diuen en l’església que no abaixem la guàrdia.
Però Jesús no exhorta a vetllar com acabem d’explicar. Ell es refereix a vetllar de manera espiritual i moral. Això consisteix en revisar-nos i escoltar-nos interiorment, deixant que surtin els missatges de dins el cor i de dins l’ànima que el vetllar mediàtic neutralitza, no deixant-los aflorar perquè els manca silenci i recolliment.
El vetllar espiritual és simple: consisteix en dedicar estones a pregar, fer lectures bíbliques o espirituals, participar en els diferents sagraments, assistir a conferències o recessos. Això ens permetrà respirar una atmosfera transcendent que ens il·luminarà interiorment, ens omplirà de vibració religiosa, de sentit de la vida, d’equilibri interior, d’una sensibilitat atenta –o si voleu d’un sisè sentit- per captar la presència de Déu en els esdeveniments. En definitiva, estarem espiritualment atents.
El vetllar moral és més delicat perquè és més imprevisible i exigent: consisteix en amarar de rectitud, de sinceritat, de transparència, d’honestedat les nostres relacions, siguin familiars, conventuals, laborals, socials, eclesials o d’esbarjo. Això implica revisió interior, discerniment dels nostres actes i pensaments, humilitat en reconèixer què fem malament i demanar perdó si cal, deixar-se interpel·lar encara que ens dolgui, comptar fins a deu abans de treure el geni, dir una paraula de menys que una de més. En definitiva, estar moralment atents.
 La motivació d’aquest vetllar espiritual i moral la resumeix sant Pau al final de la segona lectura: «Déu us ha cridat a viure en comunió amb el seu fill Jesucrist». Aquest desig de comunió amb ell, ja en aquesta vida, i sobretot en l’altre, és el sentit del nostre vetllar creient.