dimecres, 9 de juliol del 2014

LA BÍBLIA NO CREU EN ELS MIRACLES

Dimarts, 8 de juliol de 2014
Os 8, 4-7.11-13/Sl 113B/Mt 9, 32-38

He anat mirant algun cas, reconec que no he estat exhaustiu, i qualsevol expert m’ho podrà discutir... però crec que puc dir que la Bíblia no creu en els miracles. Ja sé que sona a cosa rara... però m’explicaré.

Mirem només tres exemples: el primer, els miracles que farà Moisès, el gran legislador del poble d’Israel, aquell de qui diuen les Escriptures que parlava amb Déu cara a cara, com un amic parla al seu amic. Aquest es presenta davant el Faraó i fa que Aaron llanci el seu bastó davant d’ell i es converteixi en una serp... però el Faraó cridà també els savis, els embruixadors i els mags d’Egipte, i van fer el mateix amb els seus encanteris (Ex 7, 11) Més endavant es repeteix l’escena, ara davant les aigües del Nil que es tornen sang... i un altre cop: Però els mags d’Egipte van fer el mateix amb els seus encanteris (Ex 7, 22); el segon, el cas de Gedeó (Jt 6, 11ss) a qui se li apareix l’Àngel del Senyor que li diu: El Senyor és amb tu, guerrer valent! I en lloc de caure de genolls tot tremolant per la visió li diu: Perdó, senyor meu; si el Senyor és amb nosaltres, com és que ens ha passat tot això? Vaja, que molt convençut de veure una visió no sembla. Més endavant encara demanarà proves a Déu per estar segur de amb qui parla. El tercer, és el mateix text de l’Evangeli que avui hem llegit: Jesús fa un miracle evident, guareix l’endimoniat i aquest torna a parlar. La gent del voltant exclama: No s’havia vist mai res de semblant a Israel! En canvi els fariseus, diuen: Aquest treu els dimonis pel poder del rei dels dimonis. Repeteixo: la Bíblia no creu en els miracles!

M’hi ha fet pensar tot això, perquè el nostre món està vivint una situació semblant a la que trobà sant Pau quan va fer la seva predicació a l’Areòpag d’Atenes: som una societat que estem pendents de la novetat, d’allò que sorprèn, d’allò que surt a la primera pàgina dels diaris... No surts a la primera pàgina dels diaris? No hi ets a les xarxes socials? No tens un bloc o una pàgina web? No surts a les fotos, a les entrevistes del darrer programa televisiu? Doncs, NO EXISTEIXES. I religiosament parlant igual: avidesa de miracles, de fets extraordinaris, passió per les estadístiques, per com serà la fi del món, per aquella o l’altra profecia...


La Bíblia no creu en els miracles... perquè els miracles són ambigus. Hi ha tot un Evangeli, el de Marc, que es pot llegir amb aquesta clau: Jesús amaga la seva identitat davant de tots els miracles que va fent... només deixarà que el reconeguin Messies i Senyor en un moment: al peu de la creu i per un pagà, el centurió que contempla com Jesús mor en creu. Aquest és el miracle que ens proporciona l’Evangeli d’avui: Jesús, el Déu fet home, recorrent totes les viles i pobles, que ensenya a les sinagogues, que predica la Bona Nova del Regne, que guareix tota malaltia, que acull els pecadors, que sent compassió d’una humanitat (aquella i la nostra) malmenada i desesperançada i té pietat de nosaltres. AQUEST ÉS EL MIRACLE: QUE DÉU TINGUI COMPASSIÓ DE NOSALTRES, QUE ENS ESTIMI BOJAMENT, QUE ENS CERQUI I QUE, DES QUE ÉS AL CEL INTERCEDINT PER NOSALTRES, ENS SEGUEIXI DIENT: PREGUEU A L’AMO DELS SEMBRATS QUE HI FACI ANAR MÉS SEGADORS... perquè encara queda feina per fer i compta amb nosaltres, encara tu i jo som necessaris per fer real el Regne aquí i ara.