dimecres, 14 d’agost del 2024

La consagració de Maria al cel (Assumpció 2025)

Els Jocs Olímpics de Paris han acaparat l’atenció mundial fins fa pocs dies. Hem contemplat el triomf dels millors esportistes del món, però també hem vist el gran desconsol i les llàgrimes d’aquells que no han reeixit en els seus objectius.

Els triomfadors de les disciplines han rebut el reconeixement mundial. Han pujat al pòdium i han rebut el premi merescut amb les medalles d’or, plata i bronze. Han estat aclamats i aplaudits per la victòria aconseguida. Aquests esportistes han quedat consagrats com els millors representants de la seva disciplina.

Una cosa semblant podríem dir de Maria i la festa de l’Assumpció. Avui celebrem que Maria ha estat consagrada al cel. Avui fem un reconeixement mundial en tantes esglésies i ermites que li son dedicades, com nosaltres estem fent.

Celebrem que Maria ha pujat al pòdium del cel, el pòdium més alt que un ésser humà pugui assolir. Vint segles després, continuem aclamant-la i aplaudint-la per la victòria que ha aconseguit. Però en lloc de rebre una medalla com a signe de reconeixement, l’Apocalipsi parlava d’una corona de dotze estrelles. El llibre de l’Apocalipsi feia una descripció espectacular d’aquesta pujada al pòdium celestial: “Llavors aparegué en el cel un gran prodigi: una dona que tenia el sol per vestit, la lluna sota els peus i duia al cap una corona de dotze estrelles”. Els textos no ho diuen, però també rebria l’abraçada entranyable del seu Fill i del Pare del cel.

En la festa d’avui, aclamem Maria al cel per la seva victòria sobre la mort. Aquesta és la raó de pujar al pòdium celestial, on l’esperava Jesús, el primer ressuscitat. L’Apocalipsi ho explicava així: “Llavors vaig sentir al cel una veu que cridava amb tota la força: «Ara és l'hora de la victòria del nostre Déu, l'hora del seu poder i del seu Regne, i el seu Messies ja governa»”.  

De manera més senzilla ho explicava la carta de sant Pau als Corintis, quan explicava la victòria de Jesús sobre la mort: “Tot ho ha posat sota els seus peus”. Déu ha posat als peus de Jesús el domini de la mort i la imatge del pòdium ens ajuda a entendre ràpidament el missatge. Si Jesús ressuscitat ocupa el primer lloc en el pòdium celestial, Maria ocupa el segon. El lloc que queda és per a nosaltres, els qui creiem en la resurrecció. Per arribar a tal premi, cal entrenar i entrenar, com els esportistes olímpics; però recordant la humilitat de Maria, quan deia en el Magníficat: “El meu esperit celebra Déu que em salva, perquè ha mirat la petitesa de la seva serventa”.