diumenge, 3 de gener del 2016

Paraula de Déu que és Llum en el món (Diumenge 2 Nadal)

En la missa vespertina del dia de Nadal també vam llegir el pròleg de l’evangeli de sant Joan que avui repetim. Aquest relat s’allunya de les escenes nadalenques que parlen de Betlem, d’anuncis angèlics a pastors, de la menjadora, de Josep i Maria, d’una estrella, dels mags d’Orient.
 
No obstant, el pròleg de sant Joan també ens explica el naixement de Jesús, però ho fa amb un llenguatge al·legòric, amarat de metàfores que emfatitzen la divinitat de Jesús. Aquest és el principal objectiu d’aquesta elaboradíssima construcció teològica, que mereix ser llegida sense presses per captar el seu sentit.
 
Un exercici ràpid per entrar dins el relat és recordant les paraules que s’han repetit més vegades: en primer lloc apareix “Déu”, després hi ha “Paraula”, el tercer i el quart lloc l’ocupen empatats els mots “llum” i “món”. Combinant aquests termes seguint la seva rellevància podem concloure que la “Paraula de Déu és llum en el món”.
 
Perquè això no quedi en una entelèquia el pròleg de sant Juan conclou dient que “El qui és la Paraula s’ha fet carn”, és a dir, que la “Paraula de Déu que és llum en el món” ha assumit la nostra mateixa carn rogenca. I per rematar-ho diu que “Ha plantat entre nosaltres la seva tenda”, no un palau, ni un estadi, ni un gran convent, ni un gratacels, ni una zona comercial, sinó una tenda, tota una declaració d’intencions.
 
Aquesta carn rogenca de Déu queda materialitzada en Jesús de Natzaret, el subjecte implícit de tots aquests termes: Jesús és Déu, Jesús és la Paraula de Déu, Jesús és la llum de Déu, Jesús és Déu en el món, concretat tot plegat en un cos humà, el del fill de Maria: “Ell és el Fill únic del Pare ple de gràcia i de veritat”. I si creiem i acceptem aquesta magnífica revelació divina que s’esdevé a través de Jesús ens convertim en fills de Déu, com també deia el pròleg referint-se als qui creuen en ell.
 
Per enfortir aquesta creença en Jesús com a reflex de la “Paraula de Déu que és llum en el món”,  ens podem aplicar el que diu sant Pau als Efesis: “Que el Pare gloriós us concedeixi els dons espirituals d’una comprensió profunda de la seva revelació, perquè conegueu de veritat qui és ell”.