diumenge, 29 de novembre del 2015

L'ALTRA VINGUDA

Diumenge I d’Advent, 
29 de novembre de 2015
Jr 33, 14-16/Sl 24/Lc 21, 25-28.34-36

Ahir, a la missa de la catequesi, vaig demanar als nens si eren capaços encara de recordar-se de les seves vacances d’estiu. Vaig demanar-los que encara fessin una mica més d’esforç: si eren capaços, especialment els que havien marxat de vacances fora del seu ambient natural vers el camp, la platja o una altra ciutat o poble, de recordar de quina manera s’havien preparat per al viatge. Naturalment va sortir de tot. Una nena molt sincera que va reconèixer que no es va haver de preocupar de res, perquè la mare li havia fet la maleta amb tot el que necessitava; fins l’espavilat que deia que el primer que havia fet era posar a la bossa les seves joguines preferides. Estava clar que no volia que res l’espatllés les vacances; volia assegurar-se que s’ho passaria bé allà on anés a parar. Després encara vaig demanar-los si eren capaços de recordar en quines altres circumstàncies ens preparem. I clar van sortir les coses més típiques i quotidianes: vestir-se bé per anar a una festa, estudiar a fons per enfrontar un examen a l’escola...

Som curiosos els éssers humans. De ben petits som capaços d’intuir allò que ens pot fer falta i preveure-ho, com el nen amb les joguines per passar-s’ho bé o, ja adults, la roba d’abric per si de cas canvia el temps d’allà on volem passar l’estiu. Com és que som capaços de preveure les coses més quotidianes, les que tenen a veure amb les necessitats més immediates... i amb les coses de l’esperit, les que són un bé per a les nostres ànimes, les que ens porten a una comunió plena amb Jesús, no?

Si en acabar d’escoltar l’Evangeli d’avui ens quedem només amb allò que del text és més “truculent” (els prodigis al sol, a la lluna i a les estrelles; l’ai al cor de por dels pobles; els desastres que sobrevindran...), haurem perdut de vista i d’oïda la paraula que Jesús adreça als deixebles i, per tant, a tots nosaltres en aquest primer diumenge d’Advent: Estigueu atents sobre vosaltres: Que l’excés de menjar i beure o la preocupació dels negocis no afeixugui el vostre cor. O aquell altre advertiment: Estigueu alerta pregant en tota ocasió... Perquè Jesús vol que estiguem també preparats per al dia en què Ell torni. Perquè aquesta és la seva promesa per a cadascú de nosaltres: QUE CERTAMENT ELL ESTÀ VENINT. I vol que el nostre cor estigui preparat per acollir-lo.

El beat Guerric d’Igny, abat cistercenc del s. XII, però, en un dels seus escrits sobre la vinguda del Senyor ens recordava encara una cosa més important. Que no hi ha sols una primera vinguda de Jesús, aquesta en el silenci i la humilitat; i una segona vinguda, en gloria i majestat, sinó que hi ha una vinguda intermèdia que, si no es dóna, fa inútil per a nosaltres la primera vinguda i la segona només pot portar-nos judici. Crec que l’Evangeli d’avui, tot mirant el futur, ens reclama que preparem el nostre cor, ara i aquí, per aquesta vinguda intermèdia particular i misteriosa que fa posar Crist en el centre del nostre cor, en el centre del nostre obrar, esborrant del nostre cor tota pena, tota por canviant-les en confiança i esperança.


Gràcies a Déu tenim les eines per preparar-nos: l’Eucaristia, el sagrament de la Reconciliació, la meditació de la Paraula de Déu i la pregària. Que no manqui res d’això en el nostre equipatge ara que comencem el temps d’Advent.