dilluns, 2 de febrer del 2009

Tradició i novetat (Candelera 09)

Els principals protagonistes de l’evangeli d’avui són Simeó i Anna. La seva persona i els seus discursos ocupen la major part del relat, per deixar ben clar que ambdós són un digníssim exponent de la religiositat jueva. Anna i Simeó són dos jueus exemplars, presents en el temple, el lloc de culte per excel·lència.

Josep i Maria també participen d’aquest ambient de pràctica religiosa i de compliment de la llei jueva. L’evangelista ho va subratllant constantment al llarg del relat que es clou amb aquest motiu: “Quan hagueren complert tot el que ordenava la Llei del Senyor, se’n tornaren a Galilea”.

L’equilibri, no gens fàcil, de l’evangelista Lluc de saber expressar, per un costat, la identitat de Jesús enmmarcada en un judaisme tradicional, i per l’altre, anunciar la seva figura de forma oberta a cristians d’orígen no jueu, té un mèrit destacadíssim; i ens pot ajudar a situar-nos en el nostre moment històric que, pressionats per consignes globalitzants i laicitzants, anem resignadament aigualint les nostres arrels cristianes i catalanes.

Som homes i dones del nostre temps i hem d’estar sensibles i oberts a la pluralitat cultural, religiosa, social i lingüística que ens envolta, però sense oblidar el què som, el què pensem i el què creiem. No hem d’imposar-ho, però sí hem de fer-ho estimar, respectar i valorar amb la nostra actitud quotidiana, a l’estil de Simeó i Anna, a l’estil de Josep i Maria, que van saber compaginar tradició religiosa i receptivitat a la novetat de Jesús.