dimarts, 3 de febrer del 2009

Fixar la mirada en Jesús (Dimarts 4)

L’autor de la carta als Hebreus curiosament s’inclou ell mateix quan exhorta a la comunitat dient: “Tinguem la mirada fixa en Jesús” (He 12,2). Es tracta d’una expressió única en el Nou Testament, amb ressons místics, segons alguns.

El verb grec “fixar la mirada” no es refereix a una mirada obsessionada, perquè aquesta acabarà, tard o d’hora, convertint-se en “fixació” i, de retruc, en menyspreu del que no entri en aquest camp visual. Una mirada obsessionada és font de radicalismes i de rigorismes.

Tampoc es refereix a una mirada voluntarista; aquesta, per benintencionada que sigui en el fons amaga inseguretat i por. Aquesta mirada serà sempre forçada, acabarà esgotant i propiciant l’abandó.

L’autor d’Hebreus és refereix textualment “a posar els ulls confiadament” en Jesús. És tracta, per tant d’una mirada serena, oberta i receptiva, fruit d’una experiència religiosa seductora i alhora transformadora, fruit d’una opció personal madurada i decidida, fruit d’una profunda convicció interior.

En definitiva, l’autor d’Hebreus ens està dient que la millor manera de mirar a Jesús és amb els ulls de la fe.