diumenge, 16 de juny del 2019

Entrar en la sintonia divina (Diumenge de la Santíssima Trinitat)


"Enmig de les proves trobem motiu de satisfacció". Escoltant fredament aquesta frase de sant Pau als cristians de Roma, podríem preguntar-li si s'ha begut l'enteniment dient això, perquè les proves ens provoquen el contrari: insatisfacció, neguit i patiment. Però la frase té sentit en el seu context. Per entendre "Enmig de les proves trobem motiu de satisfacció", hem de llegir la frase següent: "les proves ens fan constants en el sofriment". La frase és una veritat com un temple, i que enllaça amb la frase següent: "la constància obté l'aprovació divina"; que és una altra sentència digne de meditar, que deriva en una de nova: "l'aprovació de Déu dona esperança"; i per últim: "l'esperança no pot defraudar ningú". Aquest rosari de sentències entrellaçades mereix una reflexió tranquil·la, i la raó de totes elles és que Déu ens ha donat l'Esperit Sant, i "ha vessat en els nostres cors el seu amor". Així acabava la lectura. Es tracta, en definitiva, de tenir cura d'aquest amor diví que portem cor endins i que ens anima a la resistència. Es tracta de ser creients actius i responsables per no quedar defraudats de la vida, perquè dins nostre tenim un horitzó clar i un motor que ens empeny vers la direcció correcta.

L'horitzó clar el senyalava la lectura del llibre dels Proverbis, on la Saviesa divina, amb veu pròpia i personalitat pròpia, explica que l'harmonia de l'univers no és un simple atzar, sinó un projecte diví que ella protegeix, i que comparteix amb els humans. La nostra existència no és el resultat d'una partida de dòmino dels déus, ni una casualitat de la matèria, sinó formar part d'un projecte universal de plenitud, que hem de descobrir i que també hem de patir perquè es realitzi. Per un creient, les proves tenen un sentit amagat a descobrir.  

El motor que ens empeny vers la direcció correcta és l'Esperit Sant. A l'evangeli de sant Joan, Jesús anuncia als deixebles que l'Esperit Sant ‒que ell anomena Defensor i Esperit de la veritat‒, ens guiarà cap el coneixement de la veritat sencera. Per l'evangeli de sant Joan, la veritat sencera és donar testimoni que Jesucrist és el Fill de Déu. Amb això, tenim resumida la Santíssima Trinitat, que avui evoquem en la missa dominical: l'Esperit Sant ens guia vers Jesucrist, que és el Fill de Déu. Per dir-ho en llenguatge més planer: l'Esperit Sant és el motor, Jesucrist és la carretera, i el Pare és el destí final.