diumenge, 9 de juny del 2019

L'Esperit Sant, el disc dur de la fe (Pentecosta 2019)


"Tots quedaren plens de l'Esperit Sant". Ens ho deien els Fets dels Apòstols quan expliquen els efectes d'aquella trobada memorable dels deixebles de Jesús, després de la seva ascensió al cel. Però fixem-nos que el relat només ens explica els efectes externs de l'esdeveniment: es parla d'un so com una ventada que omplí tota la casa, de l'aparició de com unes llengües de foc al damunt de cadascú, la capacitat d'expressar-se en diversos llenguatges. En el fons, són imatges que expressen que s'esdevingué quelcom gran i procedent del cel. Però els Fets dels Apòstols no expliquen res dels efectes interns de l'esdeveniment en els deixebles, Potser l'únic que podem dir al respecte és que no van haver de fer res, que tot els va venir de fora, de manera gratuïta.
Però sant Pau, escrivint als corintis, ens dona alguna pista: "Ningú no pot confessar que Jesús és el Senyor si no és per un do de l'Esperit Sant". L'apòstol explica que l'Esperit Sant és un do que permet confessar que Jesús és el Senyor. Per tant, podem treure tres conclusions: la primera, és que l'Esperit Sant és quelcom gratuït que se'ns dona (un do); la segona, que l'Esperit Sant ens confirma interiorment que Jesús és el Senyor; la tercera, que l'Esperit Sant ens empeny a confessar verbalment que Jesús és el Senyor.
"Rebeu l'Esperit Sant", deia Jesús ressuscitat als deixebles. Així de fàcil i sense fer res! Adonem-nos que coincideix amb les lectures anteriors en aquest sentit de do i de gratuïtat. L'Esperit Sant esdevé un regal als deixebles i a l'Església primitiva. H subratllen els textos. Però així continua essent avui: des del dia del nostre baptisme, sense fer res i venint de fora, vam quedar ungits per l'Esperit Sant. Aquesta unció de l'Esperit Sant impregna la nostra ànima creient des del baptisme. és la que ens ensenyarà a descobrir progressivament que Jesús és el Senyor. Aquesta unció de l'Esperit Sant ens donarà forces per confessar-ho en veu alta.
L'Esperit Sant ve a ser com el disc dur de la nostra fe, el sistema operatiu que dinamitza la nostra vida religiosa i la fa funcionar sense que ens n'adonem. L'Esperit Sant és qui sosté la nostra fe, l'emmarca, la protegeix, la preserva, talment com fa el disc dur del nostre ordinador amb tota la documentació i activitat que li donem. Si som curosos amb el disc dur de l'ordinador, sempre ens respondrà. Si som curosos amb l'Esperit Sant que portem a dins, sempre ens respondrà. Fins la propera Pentecosta tenim temps per meditar-ho.