dimarts, 11 de març del 2014

QUE EL NOSTRE ESPERIT S'INFLAMI AMB EL VOSTRE DESIG

Dimarts I de Quaresma, 
12 de març de 2014
Is 55, 10-11/Sl 33/Mt 6, 7-15

Quaresma és un temps per entrar al fons del nostre cor i demanar-se cap a on van, cap a on assenyalen tants desigs que lluiten per fer-se sentir, a voltes a grans crits, en el més pregon de nosaltres mateixos.

Perquè els desigs hi són i cerquen com ser satisfets. Cerquen, sovint sense que siguem gaire conscients, un nord que els ompli de sentit. Sols que, allà on normalment cerquem de calmar-los, només trobem una calma de poca durada i tornem a començar caient en un cercle sense fi. La pregària amb que hem començat la nostra Eucaristia avui reconeix que som un sac de desigs i passions, però ens recorda cap a on ens cal mirar: feu -hem demanat- que el nostre esperit s'inflami amb el vostre desig.

Jesús també ho sap. Sap que el nostre cor desitja. Encara més, com bé ens recorda en parlar del Pare: Abans que vosaltres li demaneu res, el vostre Pare ja sap perfectament tot el que necessiteu. Per això Jesús pot consolar-nos dient que no necessitem dirigir-nos al Pare com qui fa una instància a l'Ajuntament, on es necessiten papers i més papers, paraules i més paraules per convèncer i demostrar els nostres drets sobre allò que demanem... Jesús ens diu: La vostra pregària serà aquesta, i ens mostra el model, el Parenostre. Un model que té per base la confiança de saber-nos davant d'Aquell que ens estima, davant d'Aquell que té comptats fins l'últim dels nostres cabells, que té cura de nosaltres com una mare té cura del fill de les seves entranyes, quan és més feble i necessitat d'ajut. Un model que ens demana que el nostre desig sigui, primer de tot, que Déu sigui el centre, que regni en el món i en el nostre cor, pel seu amor, per la seva misericòrdia, pel seu perdó. Que demanem només allò que necessitem pel dia a dia, per poder tenir les mans lliures i l'esperit prest per acollir tothom i que puguem ser agents de perdó, de reconciliació sense interessos, en aquest món de lluites, interessos i violència.

Tenim-lo ben present avui quan, en la nostra Eucaristia, feim aquesta pregària com a Església de Déu enmig de la nostra ciutat.