diumenge, 16 de gener del 2011

Carregar-se el mort (Diumenge 2)

Carregar-se el mort” és una locució que utilitzem habitualment quan hem d’encarar unes culpes que no són pròpies. "Carregar-se el mort" és assumir les conseqüències de quelcom que no hem fet i, evidentment, això no agrada a ningú. Per tant, l’ús més corrent d’aquesta expressió té connotacions negatives.

No obstant, malgrat aquesta negativitat, hi ha ocasions en que assumim amb determinació aquestes conseqüències perquè així alliberem o ajudem a persones molt properes com poden ser els fills, els nets, els pares, els germans, amics íntims, etc. Per tant, això de “carregar-se el mort” serà viscut de forma positiva o negativa segons es tracti d’una persona que estimem o no.

El que provoca les nostres queixes i el nostre enuig és haver d’assumir les situacions provocades per terceres persones que no coneixem, o per persones que ostenten responsabilitats socials, econòmiques o polítiques que marquen els criteris de la nostra quotidianitat. El que sí és del tot injust és que la malícia d’uns provoqui que altres es vegin sotmesos a la pobresa, a empresonaments, a malalties, a persecucions, o a la manca de drets fonamentals.

Seguint amb la nostra locució podem afirmar que Jesús és el “qui es carrega el mort” de tots plegats i de totes les situacions, sense excloure res ni a ningú. És el que Joan Baptista subratlla al veure’l: “Mireu l’anyell de Déu, mireu el qui pren damunt seu el pecat del món”. Jesús no contempla el pecat del món, el pren de forma voluntària damunt seu per redimir-lo. Trobar algú que assumeixi les debilitats, els pecats i les maleses d’una persona estimada és factible, però trobar algú que ho faci per a tothom és quelcom exclussiu de Jesucrist.

Aquest gest de carregar-se al damunt les culpes de tothom està reservat a persones molt santes, i sobretot a Jesucrist. Ell és l’únic que pot trasformar el nostre pesar en alleugeriment, el nostre dolor en bàlsam, les nostres frustracions en pau interior. Jesús fa el que fa amb nosaltres perquè és el servent escollit de Déu, el seu Fill carregat d’autoritat divina, per fer arribar la salvació d’un cap a l’altre de la terra.