dimarts, 4 de març del 2008

Crònica de la "Visita sorpresa"

Ja anunciàvem, fa dies, la visita sorpresa de la germana Maria Shenouda i del doctor Adel Ghali a Catalunya. Els dos, cristians coptes que viuen a El Caire, estan implicats en la promoció humana dels drapaires del barri de Ezbet El Nakhl, que viuen de la recollida i la selecció d'escombraries. La seva tasca social es concreta en la cura de l'escola Mahaba amb uns dos mil alumnes i el centre Salaam -on viuen les germanes- que acull un dispensari, una residència d'ancians, una guarderia, un centre de discapacitats físics, un internat pels discapacitats, un grups de promoció social de la dona.

El doctor Adel i la germana Maria arribaven a l'aeroport de Girona procedents de Brussel.les el dimarts 26 de febrer a la tarda. Els recollia el claretià Anton Vilarrúbies i els portava a Vic, on el mateix capvespre feien una primera xerrada a la comunitat cristiana del claretians. Hi assistiren un grup de coptes que viuen a Cervera i es va fer una col.lecta pel projecte d'ampliació de l'escola Mahaba.
El dimecres 27, es desplaçaren a Barcelona amb l'Anton Vilarrúbies i van fer una visita detallada de la Sagrada Família. A la tarda els recollí en Jordi Cervera i van visitar la Facultat de Teologia i la Universitat Central. Van passejar per les Rambles fins al carrer Portaferrissa, carrer Petritxol fins a l'església del Pi, la Catedral, barri gòtic fins a Santa Maria del Mar. Acabat el recorregut anaren al convent del caputxins de Sarrià. El doctor Adel sopà i dormí al convent i la germana Maria ho féu a casa de la Lídia Brinquis.
El dijous 28 fou un dia intens. A 2/4 de 8 ens trobàvem tots a l'eucaristia conventual. El Dr. Adel exercí de diaca i predicà una simpàtica història d'una santa europea anomenada Ana Simón la idiota. Esmorzats i acompanyats per en Carmel Gasol, anàvem a Montserrat on ens retrobàvem amb l'Anton Vilarrúbies, acompanyat de dos laics. Després de pregar al cambril de la Verge enfilàvem la carretera cap al col.legi Mare de Déu de Montserrat de Les Borges Blanques Ens acollien fra Gil, fra Jordi Seubas, fra Magí, els professors, i l'equip directiu. Es va parlar de mútues visites i de fer lligams entre les dues escoles. Vam dinar amb ells. A la tarda, aprofitant el camí, aturada a Cervera per a pregar a l'església on els coptes celebren el seu culte i per a prendre un te amb l'abouna Mathias i alguns coptes que ens esperaven. Arribats a Barcelona i sopats, a les 9 de la nit féiem una trobada amb joves i adults de la comunitat cristiana dels caputxins de Sarrià i altra gent que havia visitat el barri del Caire. Explicaren el projecte i les dificultat que, com a cristians, tenen en un país de majoria musulmana. També es féu una col.lecta.
El divendres 29, de bon matí, desplaçament a l'aeroport de Girona on, malgrat una pana del cotxe, les boires i els retards dels vols, agafaven puntualment el seu vol cap a Brussel.les on, unes hores després agafaven un altre vol que els retornava a El Caire.
Gràcies per la visita!