dilluns, 23 de setembre del 2024

Trencaré el jou (Mare de Déu de la Mercè 2024)

Trencaré el jou que el meu poble porta al coll”. Són paraules de Iahvè en boca del profeta Jeremies en un context dramàtic: la destrucció de Jerusalem i la deportació de la població a Babilònia, tot sota el jou de l’imperi babilònic. Tanmateix, la frase és ben actual: hi ha tants pobles que viuen sota el jou de la guerra, de dirigents sense escrúpols, d’una pobresa endèmica, de la dependència inflexible de països veïns. Però la lectura parlava que Déu trencarà aquest jou: “perquè jo soc amb tu per salvar-te, diu l’oracle del Senyor de l’univers”. Quan sembla que no hi ha solució és quan apareix la salvació divina.

La carta als Hebreus també convidava a centrar la mirada en Jesús per mantenir-nos ferms en les dificultats: “Tinguem la mirada fixa en Jesús, que ha obert el camí de la fe i el duu a terme”. El camí de la fe en Jesús ens salva: en primer lloc, d'una vida sense sentit; segonament, de caure en la desesperança; tercer, de resignar-nos als mals i les injustícies, tant personals com col·lectives.

L’evangeli ens presentava l’episodi de les noces de Canà, on s’hi fan presents Maria, Jesús i els seus deixebles. Aquí es tracta de salvar la celebració d’un casament, quelcom aparentment intrascendent, però que és una paràbola de la nostra vida: plena de bons desitjos i de projectes, però quedant-nos a mig camí quan hi ha manca de previsió. De fet, l’episodi presenta Maria i Jesús com a garants que el casament amb la vida no acaba en un ridícul o en un fracàs. Maria, atenta a les necessitats, és la mediadora eficaç; i Jesús, és el qui intervé discretament en la realitat i la transforma.

Aquest seria el missatge de la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de la nostra ciutat. També, per extensió, patrona de les persones empresonades, sigui pel motiu que sigui. Maria, sota l’advocació de la Mercè, esdevé la mediadora eficaç per trencar cadenes, com sovint reflecteix la seva iconografia: cadenes físiques, cadenes morals i cadenes existencials. “Feu el que ell us digui”, és la frase que Maria adreçava als servents de l’episodi i que fa possible el miracle de Jesús. Fer el que ell ens diu, és la clau del nostre alliberament interior i exterior, propiciat per Maria i concretat per Jesús. Si fem el que ell ens diu, segur que anirem bé; o si anem malament, ens n’adonarem més aviat.