dissabte, 14 de setembre del 2024

A cau d’orella (Diumenge 24)

“El Senyor m’ha parlat a cau d’orella”. Quina magnífica experiència que el profeta Isaïes comparteix, la d’escoltar el xiuxiueig diví en la intimitat, expressat amb aquesta eloqüent frase feta de parlar a cau d’orella. El profeta afegia, a continuació, que ser víctima d’ultratges i de violències, que no és poca cosa, ho donava per bo després d’experimentar el pessigolleig exterior i interior de la veu divina, que li era una font inestroncable de confiança i de fortalesa.

Amb la mateixa confiança s’expressava el salmista quan manifestava: “Ha alliberat de la mort la meva vida” i, també afirmava: “Continuaré caminant entre els qui viuen, a la presència del Senyor”. De fet, les declaracions del salmista ens remeten, irremeiablement, a l’experiència de Crist mort i ressuscitat, el qual, com el profeta Isaïes, havent escoltat la veu de Déu a cau d’orella, s’enfrontà amb admirable dignitat a la seva passió i mort.

Enllaçant amb això, l’evangeli de sant Marc explicava l’episodi de Jesús amb els seus deixebles al voltant de la seva messianitat. Els deixebles de Jesús capten qui és i Pere ho manifesta: “Vós sou el Messies”. Però Jesús adverteix que el seu messianisme no serà triomfal sinó sofrent, com anuncià el profeta Isaïes. Anirà acompanyat de la veu divina a cau d’orella, per una banda; però de patiments, rebuig humà i de mort, per l’altra. Pere expressa la incomprensió humana davant aquest messianisme sofrent, i, rep una resposta ben contundent, que conclou en un missatge per a tots nosaltres: “Qui vulgui salvar la seva vida la perdrà, però el qui la perdi per mi i per l'Evangeli, la salvarà”. La saviesa popular ho corrobora quan diu que, per guanyar, cal saber perdre.

La carta de sant Jaume, la carta del Nou Testament que toca més de peus a terra en temes de fe, avui declarava: “si no hi ha obres, la fe tota sola és morta”. L’exemple de tenir cura dels germans propers i necessitats esdevé el termòmetre pràctic de la nostra fe. SI no movem un dit pels altres, la nostra fe és ben pobra.