dimecres, 12 de setembre del 2018

Notre Dame de la Sort (Nativitat de Maria 2018)


Quan s'entra a Sant Llorenç de Cerdans hi ha un rètol que diu "ville jumelé avec Tortellà". No es tracta de cap detall anecdòtic. Hi ha llorentins que la seva família prové de Tortellà. Així mateix a Tortellà hi ha el carrer "Sant Llorenç de Cerdans". La seva església parroquial, una gran església, està dedicada a Santa Maria i la festa major va ser el 15 d'agost, la solemnitat de l'Assumpció de Maria al cel. 

Si Tortellà celebrava aquest dia el "punt d'arribada" de Maria amb la seva assumpció al cel, avui nosaltres celebrem el "punt de sortida" de Maria amb el seu naixement. La Nativitat de Maria és l'inici d'un trajecte de vida que culmina al cel. Entremig, hi ha un moment fonamental, decisiu, que és la Nativitat de Jesús. 

La Nativitat de Jesús expressa el moment àlgid de la fe de Maria, que fa carn i fa visible la presència de Déu entre els humans. Aquest itinerari de vida de Maria il·lumina el nostre itinerari de creients: coincidim amb ella amb el "punt de partida" del nostre naixement, i també volem coincidir amb el "punt d'arribada" al cel. Per això acabem sempre l'Avemaria dient: Pregueu per nosaltres pecadors ara i en l'hora de la nostra mort. Amén. 

Però com Maria, hem de col·laborar a la crida de Déu i fer carn i fer visible la seva presència amb el nostre testimoniatge de fe. L'Església que habita i celebra la seva fe al llarg de la vall del Tech té necessitat de testimonis que mostrin que la fe en Déu, i l'Església, estan vives enmig d'aquestes belles muntanyes. 

La festa de Notre Dame de la Sort és una manifestació clara que la fe dels llorentins és una realitat viva, i que aquesta devoció a Maria amb el títol "de la Sort" és una llum que brilla enmig d'aquestes muntanyes. Així sigui!