dissabte, 1 de setembre del 2018

Les formes i el fons (Diumenge 22)


"Aquest poble és una nació assenyada i molt intel·ligent" no és cap declaració d'algun personatge de casa nostra per ambientar la Diada. Són paraules del llibre del Deuteronomi que Moisès repeteix al poble d'Israel dues vegades en el fragment que hem escoltat. Israel serà una nació assenyada i molt intel·ligent si roman fidel a les seves tradicions fonamentades en l'Aliança del Sinaí i expressades en els seus manaments. Avui dia, els requisits per ser considerats una nació assenyada i molt intel·ligent són diferents: són l'empenta productiva, justícia social, bon teixit associatiu, bona xarxa de comunicacions, bons centres de formació de tota mena; i si hi ha bons governants, millor. Per a Moisès és més simple; tot es centra al voltant d'invocar Déu i complir els seus preceptes; la resta prové d'això. Actualment, a la nostra nació, la política, l'economia, els colors, l'esport, o una ideologia semblen més aglutinants del poble que la tradició religiosa; però si gratem una mica trobarem una base de religiositat discreta, silenciosa, gens combativa però sòlida, que omple moltes esglésies de manera fidel cada diumenge. Tindrà raó Moisès? 

La segona lectura, de la carta de sant Jaume, és un escrit de matriu jueva molt en sintonia amb el pragmatisme català. Se'ns exhortava a no limitar-nos a escoltar la paraula de Déu, sinó també a posar-la en pràctica, perquè "la religió pura i sense taca als ulls de Déu és que ajudem els orfes i les viudes". Seguirà tenint raó Moisès, que centrant-nos en la religió la resta anirà sortint com Déu mana? 

A l'evangeli es planteja un tema delicat: la rellevància de les formes i les tradicions religioses, concretades en les queixes per la descura dels deixebles de Jesús en les purificacions rituals. Jesús respon no fent-se el progressista ni tampoc el tradicional, sinó desemmascarant els ritualismes de contemporanis seus que pretenien marcar la pauta religiosa del moment. Jesús els anomena hipòcrites perquè es pensen que complint les formes de manera escrupolosa aconseguiran dominar el fons. Jesús no critica les formes religioses, ell adverteix que el que malmet i contamina de debò, el que més costa de domar, és el que menys es veu i el que sempre procurem tapar, que són els pensaments dolents. Si el fons dominant és bo, les formes seran bones. Si el fons dominant és tèrbol, les formes seran tèrboles. Si el fons dominant és dolent les formes seran dolentes, o grinyolaran per tots costats i acabaran en evidència per la seva hipocresia. D'aquest fons dolent que Jesús descriu a l'evangeli no se'n salva ningú, ni la conferència episcopal xilena, ni l'Església irlandesa, ni la de Pennsilvània, acusades de mantenir les formes i de tapar el fons, amb casos d'abusos a menors. Les formes i tradicions religioses no s'han de perdre mai perquè expressen la nostra religiositat, però hem de practicar-les amb humilitat i donant-nos interiorment cops al pit, perquè la pilota pot caure al nostre terrat en qualsevol moment.