diumenge, 24 de juliol del 2016

Abraham segueix donant testimoniatge de fe (Diumenge 17)

Abraham segueix donant-nos testimoniatge de bon creient. La setmana passada escoltàvem com acollia generosament tres missatgers divins i creia l'anunci ―increïble― que la seva esposa Sara infantaria un fill. Avui descobríem els components del misteriós trio de missatgers: dos són homes que finalment resultaran ser àngels que marxen a destruir Sodoma, i l'altre és el mateix Senyor, amb qui parla el patriarca.

Abraham desplega una conversa amb Déu on sembla que hagin canviat els papers: Déu exerceix de jutge impassible que transigeix progressivament a les demandes constants d'Abraham, sensible i compassiu, preocupat pel seu parent Lot, que habita enmig d'una població mitificada per la seva absoluta immoralitat. 

Anticipem que la intercessió d'Abraham no sorgirà efecte. Els dos àngels missatgers són acollits per Lot, que els defensa de la població de Sodoma que vol abusar sexualment d'ells. Com no arriben ni a deu justos, Lot i els seus fugen mentre Sodoma és destruïda i la seva dona convertida en estàtua de sal per mirar enrere. Ens trobem amb relats molt antics i molt enigmàtics que l'últim que podem fer és llegir-los de forma literalista. Hem de saber moure'ns enmig d'aquestes narracions sense que els arbres ens tapin el bosc, i captar el seu missatge, especialment el d'avui, que segueix enaltint les qualitats creients d'Abraham, atrevint-se a tutejar Déu respectuosament. 

La insistència del patriarca mostra que la justícia de Déu és justa, perquè Déu escolta i respon al clam que es pronuncia amb fe. Així ho corroborava Jesús en l'evangeli: "Demaneu i Déu us donarà, cerqueu i trobareu, truqueu i Déu us obrirà". Malgrat el "No és cert" amb què podem respondre a tals afirmacions de Jesús quan li demanem enmig de les dificultats i no som atesos, el missatge de l'evangeli també és clar: la qualitat i la sinceritat de la nostra fe són fonamentals per adreçar-nos a Déu. Com a referents tenim la convicció amb que ho fa Abraham i sobretot el mateix Jesús.

"El Pare del cel dóna l'Esperit als qui li demanen", així de fàcil ens ho presenta Jesús. Però si la petició falla, el responsable ho serà Déu o nosaltres?