dissabte, 13 d’abril del 2024

Penediu-vos i convertiu-vos (Diumenge 3r Pasqua)

“Vosaltres ni els vostres dirigents no sabíeu el que fèieu”. Són paraules de sant Pere, en els Fets dels Apòstols, adreçades als seus contemporanis jueus. L’apòstol els acusa de provocar la mort de Jesús, però també els anuncia que Déu capgirà la situació: “Déu l'ha ressuscitat d'entre els morts. Nosaltres en som testimonis”. Reconeix que en lliurar Jesús a la mort hi havia inconsciència, però això no eximeix de responsabilitat. Per això diu: “Penediu-vos i convertiu-vos, i seran esborrades les vostres culpes”. De fet, la proposta de l’apòstol segueix l’ensenyament del Mestre, que anunciava el Regne de Déu convidant a la conversió i al penediment. Aquest missatge continua viu quan Jesús Ressuscitat es manifesta als deixebles.

Així ho recollia l’evangeli de sant Lluc, quan el Ressuscitat, després de fer-se palpar i de menjar un tall de peix, i d’obrir els ulls als deixebles perquè comprenguessin les Escriptures, els diu: “El Messies havia de patir i de ressuscitar d'entre els morts el tercer dia. Calia predicar en nom d'ell a tots els pobles, començant per Jerusalem, la conversió i el perdó dels pecats”. Tants segles després, creients i no creients continuem necessitats que se’ns prediqui la conversió i el perdó dels pecats.

Els deixebles van assumir aquest encàrrec de Jesús, que anuncià en vida i després ressuscitat. Així ho recollia la carta de sant Joan, que proclamava: “Si algú pecava, recordeu que tenim prop del Pare un defensor, Jesucrist, que és just. Ell mateix és la víctima propiciatòria pels nostres pecats. I no només pels nostres, sinó pels de tot el món”. De fet, el penediment i la conversió sempre obtenen la resposta divina del perdó dels pecats. Tots som convidats a participar-hi i aquest és el missatge que confirma la resurrecció de Jesús: que tenim un mediador incondicional a favor nostre davant el Pare del cel. Jesús ressuscitat ens impulsa a ser honestos i responsables amb la nostra vida. Els fruits que obtindrem amb això els proclamava el salmista: “M'adormo en pau així que em fico al llit i em sento en vós segur, només en vós, Senyor.