dissabte, 15 de juliol del 2023

No tornarà infecunda (Diumenge 15)

No tornarà infecunda”, era la declaració divina proclamada pel profeta Isaïes sobre la capacitat generadora de la paraula de Déu. L’evocació de la pluja i la neu que cauen sobre la terra són una imatge ben eloqüent dels efectes benèfics de la veu divina sobre els humans.

Per això el salm responsorial ens convidava a repetir “La llavor caigué en bona terra i donà fruit”; una frase del món agrícola que serveix de metàfora per a expressar l’acollida humana de la paraula de Déu. Els creients i les comunitats cristianes hem de ser aquesta bona terra que acull la paraula divina i que dona fruits. La frase també remet de manera intencionada a la paràbola del sembrador que Jesús proclamava en l’evangeli.

 L’evangeli de Mateu es prodiga en recollir paràboles de Jesús que expressen el seu estil de predicar, realitzat de manera popular i entenedora. Però les paràboles també li permeten aprofundir el seu sentit quan es troba només amb els seus deixebles. Interrogat pel seu estil de predicar amb paràboles, Jesús es justifica dient-los: “Déu us fa a vosaltres el do de conèixer els secrets del Regne, però a ells no”. Dient això Jesús no fa cap sectarisme, sinó que reconeix la resistència que sempre acompanyarà la predicació de la paraula divina i subratlla la necessitat de compartir-la posteriorment en petit grup, tal i com fem cada diumenge en les esglésies. Però malgrat la resistència inicial, Jesús proclama que la paraula divina sempre dona fruit enmig de diferents graus d’acollida: a voltes fugaç, a voltes només benintencionada, a voltes finalment ofegada, i a voltes fructificant amb diferents intensitats: cent, seixanta o trenta. El missatge de Jesús és ben encoratjador i positiu, acomplint els oracles d’Isaïes: que la paraula divina no esdevé mai infecunda, malgrat la poca fecunditat que a primera vista puguem percebre.

Per rematar, sant Pau escriu als cristians de Roma amb aquest missatge també engrescador de lidiar les dificultats amb perspectiva, no terrenal sinó celestial: “els sofriments del món present no són res comparats amb la felicitat de la glòria que més tard s’ha de revelar en nosaltres”. L’apòstol fa molt més que posar-nos la pastanaga agafada amb una canya per fer-nos avançar com faríem amb un ase. Sant Pau toca de peus a terra, constatant les dificultats de viure plenament la nostra condició de fills de Déu, però també confiant en la redempció que finalment assolirem: “Nosaltres gemeguem igualment dins nostre, esperant l’hora que serem plenament fills, quan el nostre cos serà redimit”.