diumenge, 24 de maig del 2020

El perderen de vista (Ascensió 2020)

"Quan hagué dit això, s'enlairà davant d'ells i un núvol se l'endugué, i el perderen de vista". Avui, que és oficialment el primer diumenge de desconfinament religiós, després de setmanes de misses virtuals, acudim a l'església precisament per celebrar que Jesús se'n va al cel i que el perdem de vista. Així ens ho explicava la primera lectura. Però aquesta frase dels Fets dels Apòstols, més que una escena visual ens descriu una escena teològica. Ens expliquem: Jesús pujant a les altures és la culminació de la seva resurrecció, perquè una cosa ha d'anar teològicament unida a l'altra. Que Jesús ressusciti, que ascendeixi al cel, i que segui a la dreta del Pare, és un itinerari teològic que manifesta el poder i la divinitat de Jesucrist. El que l'evangeli de sant Joan concentra el mateix dia de Pasqua —quan Jesús s'apareix als deixebles i tot seguit els comunica l'Esperit Sant—, l'evangeli de sant Lluc i els Fets dels Apòstols ho converteixen en un retaule teològic de tres escenes: la resurrecció, l'ascensió, i la vinguda de l'Esperit Sant. Aquestes escenes les hem de contemplar no amb els ulls humans sinó amb els ulls de la fe.

Per això és tan encertada la segona lectura de sant Pau als Efesis, que demana pels qui l'escolten que tinguem el do d'una comprensió profunda que ens ajudi a conèixer de debò qui és Jesucrist. Es tracta, en el fons, de rebre la revelació del misteri de la fe, un misteri que no és confús ni recargolat, sinó amarat de llum, d'esperança i de plenitud. La carta també explica que Déu assegué Jesucrist a la seva dreta dalt del cel, convertint-lo en totpoderós, en Pantocrator, que el nostre art romànic català ha immortalitzat visualment.

L'evangeli de sant Mateu presenta la seva versió particular de l'Ascensió. No explica cap pujada a les altures, només la insinua, dient que són en una muntanya. Allí, Jesús ressuscitat dona el seu missatge final als deixebles. En primer lloc els diu: "Déu m'ha donat plena autoritat al cel i a la terra". Fixem-nos que el missatge teològic sempre coincideix, que és subratllar el poder i l'autoritat celestial de Jesucrist. En segon lloc, els fa l'encàrrec d'anunciar el seu missatge per tot arreu, i per això som aquí tants segles després. En tercer lloc, fa una gran proclamació: "Jo seré amb vosaltres cada dia fins a la fi del món". Un magnífic missatge en temps de pandèmia, que ens convida a preparar-nos per la Pentecosta, l'escena que culmina el retaule teològic de Pasqua. La celebrarem diumenge vinent i esdevindrà la traca final del temps litúrgic pasqual.