diumenge, 1 d’abril del 2018

QUÈ ACABEM DE FER?


Dissabte, 31 de març de 2018
Vetlla Pasqual

Enteneu això que us acabo de fer? Recordem encara aquesta pregunta de Jesús? Sí, la vam escoltar en la lectura de l’Evangeli de Joan, el Dijous Sant, en el marc d’aquell impressionant gest de Jesús que fou el rentament de peus. Des d’aquell vespre, el vespre del gran gest de Jesús que vam repetir en aquesta mateixa església, aquesta pregunta Enteneu això que us acabo de fer? segueix venint a la meva memòria de tant en tant, reiteradament, com esperant una resposta, una presa de posició. I aquest vespre torna a venir a la meva ment amb insistència ara, però, dient: Enteneu això que acabeu de fer?

Què acabem de fer? Hem encès un gran foc enmig de la fosca de la nit. En aquest foc, com si un nou Big Bang còsmic es repetís, una figura emergeix: el ciri pasqual, símbol del Crist Ressuscitat. Fascinats per aquest esclat ens hem apropat també nosaltres amb una petita candela que hem encès d’aquest foc i que hem compartit. Reconeixem amb aquest gest que és la llum del Crist el que ha donat llum a les nostres vides i aquestes candeles, que ens simbolitzen a tu i a mi, han entrat a la nau fosca de l’església omplint-la de llum. No és un gran esclat, però aquestes espurnes de foc han ferit les tenebres i les han expulsades. No hi pot haver foscor on s’hi apleguen els fills i filles del Déu viu. Hem escoltat l’Exultet, el Gran Pregó, la Gran Notícia que Jesús és viu, que la mort no l’ha pogut vèncer! Que ja mai més aquesta tindrà la darrera paraula en la història de la humanitat, tot i que encara la colpegi, la mossegui i la fereixi. Però la VIDA, la vida amb majúscules, HA TRIOMFAT.

Què acabem de fer? Ens hem assegut. Avui més que mai puc mirar al meu voltant i, en mirar a la persona que tinc al meu costat, puc afirmar: tu també ets os dels meus ossos, carn de la meva carn, perquè ets el meu germà, la meva germana, comprats, salvats a preu de la Sang de Jesús. I amb tu m’assec a escoltar la Paraula. Ha extasiar-me escoltant com Déu ha volgut fer, tossudament, al llarg dels segles Aliança rere Aliança amb tu i amb mi. Fins arribar a Jesús. Per això, perquè el nostre cor, tot recordant això, exulta, hem cantat l’himne de la Glòria, de la Seva Glòria. Perquè Ell mateix s’ha volgut fer UN DE NOSALTRES. I celebrem, amb l’Evangeli, que és cert, QUE ELL EN VERITAT HA RESSUSCITAT.

Què farem tot seguit? Recordarem plegats que és el mateix Crist viu qui ens agermana. Renovarem el nostre baptisme, recordarem què significa per a nosaltres, des d’avui que en aquesta Nit Santa som renovats per la seva gràcia i la seva misericòrdia, viure seriosament aquest baptisme. Ser sacerdots, profetes i reis enmig d’aquest món. Ho renovarem dient “No” a tot allò que desdiu aquesta manera nova de viure; ho renovarem dient “Sí” a tot allò que creiem i esperem. I ara ho farem no només a títol personal, sinó també com Església, l’Església que ha nascut del costat traspassat de Jesús a la creu; de l’Església que ha nascut quan Joan, el deixeble estimat, acollí Maria, la Mare de Jesús i Mare nostre, a casa seva per manament de Jesús. I tornarem a sentir damunt nostre l’aigua fresca que ens rejoveneix i ens purifica, el signe del perdó de Déu guanyat per Jesús, Senyor nostre.
Què farem finalment? Condensar tot això que hem viscut i hem celebrat aquesta nit fent el Memorial que el Senyor ens va deixar per celebrar-ho i viure-ho fins que Ell torni: l’Eucaristia. En ella el Senyor Ressuscitat es farà present enmig nostre; tornarà a mostrar-nos les mans, els peus i el costat, per dir-nos que no tinguem por, que és Ell mateix i que acompleix la seva promesa com ho ha estat fent aquests darrers 2018 anys: Jo sóc amb vosaltres dia rere dia fins a la fi del món (Mt 28, 20).

Acabarem la nostra celebració amb un Al·leluia als llavis i al cor perquè, quan sortim, l’escampem, igual que la llum de les candeles en entrar a la nau fosca de l’església, als nostres carrers, a les llars, a les nostres feines, a les nostres escoles, arreu on aquesta candela lluminosa per la llum del Ressuscitat que som tu i jo arribi i es faci present.

Enteneu això que heu fet? Responguem-li avui del fons del nostre cor: Entenem, Senyor, que això és el que creiem i que això és el que volem viure. BONA I SANTA PASQUA!