diumenge, 4 de març del 2018

Posar en ordre (Diumenge 3 Quaresma)

"En aquells dies Déu digué aquestes paraules" és la introducció al relat dels 10 manaments que hem escoltat en la primera lectura. Gràcies a la pel·lícula "Los Diez Mandamientos" amb Charlon Heston fent de Moisès, podem recrear l'escena tan solemne on Moisès llueix les taules de pedra amb els manaments inscrits en ella. Els 10 manaments revelats al mont Sinaí han esdevingut per la cultura jueva i cristiana un referent religiós, moral i social indefugible. Es tracta de proclamacions categòriques, sense fissures, perquè volen protegir l'estabilitat i l'harmonia del poble, de la societat.

Podem incorporar aquests manaments en el nostre camí quaresmal, que ja arriba a la tercera setmana. Per això, si el primer diumenge de Quaresma dèiem de "posar-nos en quarantena" i el segon diumenge dèiem de "posar-nos a prova", aquest diumenge suggerim de "posar-nos en ordre" amb l'ajut dels 10 manaments, degudament actualitzats al nostre entorn:

1r. Reconeguem que Déu és l'únic capaç de donar sentit i plenitud a la nostra existència humana. No busquem substitutius per seductors que siguin. Que Déu sigui el nostre referent indiscutible en tot el nostre pensar i obrar.
2n. No juguem amb Déu, no el manipulem al nostre gust menystenint la seva transcendència. Respectem-lo.
3r. Mostrem-li la nostra reverència dedicant-li un temps del nostre merescut descans laboral. Aixequem els ulls, el cor, la ment i l'esperit al cel i respirem amb profunditat la seva presència.
4rt. Atenguem com es mereixen al nostre pare i mare, exercitant la paciència quan són grans tal i com ells l'exercitaren quan nosaltres érem petits.
5è. No siguem violents ni de gestos ni de llenguatge; siguem conscients que una paraula mal dita pot ferir enormement.
6è. No juguem ni ens exhibim en les nostres relacions. No escalfem el cafè que no vulguem prendre.
7è. No ens aprofitem dels altres: dels seus béns, càrrecs, influències. No juguem al joc de tornar favors.
8è. No malparlem, no critiquem, no desqualifiquem. Callem.
9è i 10è. No visquem amb el neguit constant que els altres diuen, fan, tenen, o reben més que nosaltres. A això se li diu enveja, un pessic al cor que cal conèixer i controlar.

Què aquests 10 manaments ens donin la mateixa contundència  de Jesús quan posava ordre al temple de Jerusalem, foragitant els qui mercadejaven amb la religiositat del poble. Posem ordre, si cal amb contundència, al nostre mercadeig interior que anul·la o dilueix la nostra religiositat.