diumenge, 18 de març del 2018

"Atrauré tothom cap a mi" (Diumenge 5 Quaresma)


"Quan seré enlairat damunt la terra, atrauré tothom cap a mi." Són paraules de Jesús que escoltàvem en l'evangeli de sant Joan, que servint-se d'una mateixa imatge, anuncien dos esdeveniments: en primer lloc la seva crucifixió com aclaria el mateix evangeli: "Deia això indicant com havia de ser la seva mort." Jesús serà clavat a la creu i aquesta serà enlairada exhibint públicament la seva figura i atraient la mirada de tothom. El segon esdeveniment és una imatge de la seva resurrecció i ascensió al cel: "Quan seré enlairat damunt la terra, atrauré tothom cap a mi", indicant que la seva glorificació al cel obrirà als creients un nou accés a Déu Pare.

Aquesta imatge d'enlairar i atraure està inspirada en l'episodi del llibre dels Nombres, quan Israel camina pel desert vers la terra promesa. Unes serps picaren el poble rebel i Moisès modelà una serp de bronze que col·locà en un estendard ben alt. Els qui enlairaven la mirada vers l'estendard, que en el fons era enlairar-la vers Déu, quedaven guarits. Però aquí no es tracta de cap estendard, ni de cap figura de bronze: es tracta de la creu i de Jesucrist amb un mateix missatge creient: qui miri la creu amb fe quedarà guarit en el present i salvat en el futur.

Però l'enlairament de Jesús en la creu aconseguí els efectes contraris que pretenien les autoritats militars, civils i religioses quan decidiren la seva mort. Si el van crucificar va ser per silenciar aquell home considerat rebel i agitador de masses amb el seu missatge. Però el tret els sortí per la culata: la mort de Jesús en la creu provocà que encara avui dia continuem atrets per la seva persona i el seu missatge, i que contemplem la creu com el gran instrument diví de redempció i de salvació.

Aquesta intenció de silenciar Jesús ens permet entendre que avui dia segueixin fent el mateix els qui ostenten l'autoritat. Per exemple, empresonant  a representants del poble escollits democràticament i a líders socials sota l'acusació de rebel·lió i agitació de masses. La presó preventiva en espera de judici serà llarga amb la intenció manifesta de silenciar-los i que el seu missatge quedi oblidat. Si el tret sortirà per la culata als qui han decidit aquestes mesures encara no ho podem saber. Però sí que són inspiradores pels creients les altres paraules de Jesús en l'evangeli d'avui per resoldre tantes situacions conflictives de la vida: "Si el gra de blat no mor no pot donar fruit". Jesús n'és l'exemple, en la vida de fe i en la vida pública, que en ell eren dues realitats que anaven plegades.