dimecres, 16 de setembre del 2009

Reconvertir el desdeny (Dimecres 24)

"A qui podria comparar la gent del nostre temps?" "A qui s’assemblen?", diu Jesús. Són preguntes encara actuals i estimulants que es mereixen una reflexió serena que permeti trobar exemples senzills i eloqüents, com els que el Senyor Jesús formula en l'evangeli.

La intenció d'aquest relat és ben manifesta: constatar el desdeny dels contemporanis de Jesús, i ben possiblement, el dels contemporanis de l’evangelista; un desdeny que també es respira, en diferents intensitats, en els nostres temps: facis el que facis, diguis el que diguis, et qüestionaran, et desqualificaran, et miraran de reüll i displicents.

Aquest fragment evangèlic denunciador de menyspreus subtils però tanmateix reals, pot provocar, també, en els creients, un desdeny igual de visceral i repelent al que hom es rep.

L’evangeli, però, més que animar a la mútua desconsideració, a la pugna, o encara més, al conflicte, ens exhorta a recercar l’autèntica saviesa: aquella que practiquen els qui promouen el mutu respecte, la mútua reconeixença i la mútua consideració.