dimecres, 20 de maig del 2009

L'alliberament de Pau (Dimarts 6 Pasqua)

La presó de la ciutat macedònica de Filips on, segons els Fets dels Apòstols, Pau fou empresonat és actualment visitable dins d’unes magnífiques excavacions arqueològiques. La situen en el nivell inferior de les restes d’una gran basílica bizantina, a escassos metres de l’empedrat de la Via Egnàcia (una ruta romana que creuava la Macedònia d’est a oest), molt a prop de l’àgora grega -que els romans respectaren- al voltant de la qual hi havia els principals edificis de la ciutat.

L’alliberament extraordinari de Pau de la presó de Filips té el paral.lel previ de l’alliberament de Pere, empresonat a Jerusalem i alliberat per un àngel. Cada relat té les seves particularitats com per exemple, a Filips menciona un terratrèmol, precísament en una zona de notable activitat sísmica com és la Macedònia.

Malgrat la contextuació dels dos alliberaments a nosaltres ens semblen uns relats una mica “pel.liculeros” però pels seus primers destinataris, perseguits i empresonats a causa de la seva condició cristiana, esdevenien un estímul encoratjador. Fins i tot amb un final tan definitiu com el bateig del mateix carceller i de la seva família en mans de Pau. El missatge, però, és ben clar per tots els temps: Déu fa meravelles protegint i alliberant els qui confessen el nom de Jesús.