dijous, 15 d’agost del 2019

Exalça els humils (Assumpció 2019)


"Germans, Crist ha ressuscitat d'entre els morts, el primer". Això escriu sant Pau als cristians de Corint, per encoratjar-los a confiar en la resurrecció i en la futura vida celestial. Si Jesús va ressuscitat, també ho farem nosaltres, seria el missatge resumit de l'apòstol. Ho especifica dient que els creients, és a dir nosaltres, "viuran gràcies a Crist. Cadascun al moment que li correspon: Crist el primer".

Nosaltres, en el context de la festa d'avui, de l'assumpció de Maria al cel, podríem afegir: "I Maria la segona, la segona que va ressuscitar gràcies a Crist". Si Maria va ser la primera en creure en Jesús havia de ser la primera en ressuscitar. Si Jesús va pujar al cel, Maria havia de pujar al cel amb ell. Així ho explica la tradició cristiana ja a principis del segle II, en l'apòcrif de la Dormició de Maria, una descripció bellíssima de la mort de Maria i de la seva exaltació a les altures, al costat del seu fill Jesucrist.

La primera lectura, del llibre de l'Apocalipsi, també en un àmbit celestial, explica unes visions on enmig del cel apareix un gran prodigi: "una dona que tenia el sol per vestit, la lluna sota els peus, i duia al cap una corona de dotze estrelles". La tradició cristiana ha volgut veure en aquesta imatge apocalíptica a Maria enlairada al cel, descrita com una figura resplendent i plena d'autoritat.

L'evangeli, en canvi, ens fa baixar del cel a la terra, escoltant a Maria proclamant les grandeses de Déu davant la seva parenta Elisabet, una proclamació que nosaltres seguim repetint en la pregària del Magníficat. Avui, festa de l'Assumpta ens aturem en l'estrofa que diu: "derroca els poderosos del soli i exalça els humils". Maria és clarament la dona humil exalçada a les altures. Això és el que celebrem avui: que Maria és a les altures, al costat de Jesucrist; i aquest pot ser el missatge que podem emportar-nos avui: la humilitat com a camí fiable per arribar al cel.

Sentim sovint el missatge que com més presumim, com més ens fem veure, més alt arribarem, més amunt pujarem a la vida. Però podem contrarestar-ho dient que Jesús no anà presumint per la vida, que Maria no anà presumint per la vida, que els sant no anaren presumint per la vida i tots ells han estat exalçats a les altures. Amb ells es compleix la frase del Magnificat: Déu "exalça els humils."