diumenge, 13 de maig de 2018

Ascendir per davallar (Ascensió 2018)


Ahir dissabte, a Barcelona, el dia s'aixecava rúfol, insinuant pluja. Així va ser. A mitja tarda, un cel encapotat deixava caure una pluja fina, discreta, persistent, que ho banyava tot, inclosa la bugada que, atrevidament, havíem estès a l'exterior. Però aquesta aigua que cau del cel en forma de pluja, anteriorment hi ha pujat, evaporada de la terra. Sense aquesta evaporació no es formarien els núvols, ni aquesta aigua tornaria a la terra en forma de pluja, de neu, de boira o de rosada.  

Aquest doble moviment: aigua que ascendeix evaporada i que davalla en forma líquida, ens explica la correlació entre l'ascensió de Jesucrist al cel (que celebrem avui) i la vinguda de l'Esperit Sant (que celebrarem diumenge vinent). Tal i com l'evaporació és imprescindible per gaudir de pluja benefactora, l'ascensió de Jesucrist és imprescindible perquè davalli l'Esperit Sant benefactor. Així entendrem el discurs de comiat de Jesús en l'evangeli de Joan, quan explica als deixebles que convé que se'n vagi, perquè altrament el Defensor, l'Esperit Sant, no vindrà sobre ells. 

Quan algú desapareix de manera inesperada diem que "s'ha evaporat". Semblantment podem dir de Jesucrist, "que s'evaporà", però no per desaparèixer, sinó per ascendir ressuscitat al seu lloc d'origen, que és a la dreta del Pare. Des d'allí, triomfant i victoriós, es farà present a través de l'Esperit Sant. El que Jesucrist desplegà a la terra de manera personal i culminà al cel de manera personal, ara en rebem els fruits de manera multipersonal i multiforme a través de l'Esperit Sant. Ell es fa present en el testimoniatge dels creients i en els sagraments, que manifesten la presència de Jesucrist en el món i en l'entorn eclesial. 

Però si ens preguntem a quina velocitat Jesucrist ascendí al cel, o quant va tardar per arribar a la dreta del Pare, aleshores convertirem la seva ascensió en una caricatura. Perquè Jesucrist enlairant-se a les altures és un "retrat teològic", és una "imatge teològica" immillorable que expressa la grandesa de Jesucrist, que expressa la seva divinitat, que expressa l'acompliment definitiu de la seva obra salvadora. 

Si l'aigua (evaporada o líquida) és una garantia de vida, Jesucrist entronitzat al cel i l'Esperit Sant davallant a la terra garanteixen una vida amb sentit, amb serenor, amb profunditat, però sobretot amb esperança en un més enllà sense fi.