diumenge, 18 de febrer del 2018

Posar-se en quarantena (Diumenge 1r Quaresma)

"Posar en quarantena" una persona, un animal o una mercaderia és aïllar-lo temporalment de forma preventiva per evitar riscos d'infeccions. Antigament era una pràctica molt estesa que avui dia es segueix practicant amb terminis molt menors, gràcies als avenços mèdics.

Això també passa amb l'anti-virus que instal·lem en els ordinadors: quan detecta algun virus perillós o que no pot identificar, immediatament el "posa el quarantena"; és a dir, el situa en un espai virtual on el virus resta inactiu i no pot fer cap mal. Fixem-nos que en ambdós casos, tan si es tracta de virus informàtics com de virus infecciosos, "posar en quarantena" significa aïllar per evitar la contaminació, el contagi o la destrucció dels elements; significa també guarir allò infectat i restituir-ho a la normalitat. En definitiva, "posar en quarantena" és beneficiós. Utilitzant el llenguatge religiós, es tracta d'un temps de purificació que detecta les anomalies i les guareix, recuperant així la normalitat. 

Jesús, en l'evangeli, també "es posà en quarantena": "Jesús anà cap el desert, on passà quaranta dies, temptat per Satanàs. Vivia entre els animals feréstecs i l'alimentaven els àngels". L'evangeli ens presenta un contrast molt real on simultàniament participen Satanàs, animals feréstecs que conviuen amb Jesús, i àngels que l'alimenten. Semblantment ens passa a nosaltres quan ens posem en quarantena: detectem els dimonis que assetgen la nostra ànima, els animals feréstecs interiors i exteriors amb qui hem de lidiar, i sobretot detectem els àngels, la presència divina, que està tothora pendent de nosaltres. I així com Jesús, que passada aquesta quarantena surt reforçat i comença a predicar la Bona Nova amb empenta, també nosaltres, hem d'aprofitar aquesta Quaresma per "posar-nos en quarentena", per purificar-nos i reforçar-nos adequadament, per guanyar en empenta interior un cop guarits i netejats temporalment de virus malèfics que ens anul·laven.
 
Per això hem de considerar la Quaresma com un regal beneficiós per a la nostra  religiositat. Dimecres de Cendra començàvem aquest temps litúrgic que ens prepara per celebrar la Pasqua. És tracta "posar-nos en quarantena" amb tots els ets i uts: d'aïllar-nos temporalment per desintoxicar-nos, per purificar-nos, per detectar el que ens infecta l'ànima, per detectar com els nostres pecats contagien els altres, per detectar les nostres capacitats i aprendre a utilitzar-les com Déu vol. Aprofitem i gaudim d'aquesta quarantena que l'Església ens proposa de celebrar de manera personal i comunitària.