dilluns, 30 de març del 2009

Reportatge del Circ Crec al Caire (13-22 febrer-2009)















El Dr. Adel i l’abouna Asheia ens donaven la benvinguda a l’aeroport del Caire. Era un divendres al capvespre. L’abouna va venir expressament des del seu monestir on havia de tornar aquella mateixa nit. Amb un atrotinat petit autobus blanc anavem al Salaam Center, al barri de Ezbeth El Nahkl. Allí ens esperava la germana Maria.

Aquest barri de quasi 800.000 habitants té una població de 20.000 drapaires, dels quals 3.000 encara viuen en barraques i en condicions de molta precarietat. Els altres 17.000 gràcies a l’acció educativa i de promoció social de les germanes han anat deixant les barraques, utilitzant-les només pel bestiar i com a lloc de treball.

Al dia següent, dissabte al matí, teniem la primera actuació en el Salaam Center amb els nens i nenes que fan repàs escolar. Era el primer dia de classe després de les vacances de l’any nou musulmà que tota la societat egipcia celebra. Bona manera de reiniciar les activitats: amb un petit circ!

Diumenge vam anar a una missa copta a l'església de Maadi, al costat del Nil, on la tradició copta situa a la Sagrada Família embarcant-se cap a l'Alt Egipte. Vam aprofitar per fer un relaxant passeig en faluca pel Nil. A la tarda vam visitar el "Vell Caire" amb les seves antiquíssimes esglésies.















Dilluns, dimarts i dimecres els vam dedicar a l’escola Mahaba, situada al costat de les barraques: als matins dues actuacions seguides pels nens i nenes de primària. Al migdia tallers de dances d’arrel tradicional. Vam aprofitar la tarda del dimecres per anar a escoltar la conferència que setmanalment ofereix el papa Shenouda III en la catedral del Caire (veure Cròniques coptes 3).

El dijous al matí fou pel Salaam Center: una breu actuació amb les noies dels tallers de costura i tres actuacions seguides: a la guarderia, amb els disminuïts i amb els ancians. A la tarda vam tenir temps de visitar un altre barri de drapaires del Caire: Moqattam, on el Dr. Adel havia treballat de metge durant catorze anys (veure Cròniques coptes 5).

Divendres, al ser festiu, les germanes organitzaren una furgoneta que ens acompanyés, amb el Dr. Adel, a visitar els monestirs de Wadi Natroun. De retorn al Caire vam anar al barri de Zeitun, amb una considerable població cristiana, on hi ha l’església de la Mare de Déu de Zeitun. Vam visitar tres famílies coptes, inclosa la del Dr. Adel. Tornant, ens vam afegir a una festa de casament (veure Cròniques coptes 2) que hi havia en un carrer veí del Salaam Center.

Dissabte, merescut dia de relax per fer el turista (piràmides, museu egipci...) després de la feina feta: deu actuacions i tres sessions de dances tradicionals. Diumenge, de bon matí, cap a l’aeroport, patint una mica pels embussos i per les rascades amb altres cotxes, però finalment arribats. Un cop més ha estat una experiència inoblidable.