dimarts, 6 de gener del 2009

Amb estrella o estrellat (Epifania 09)

Hi ha qui neix amb una estrella i hi ha qui neix estrellat”, diu la dita. Segons l’evangeli d’avui Jesús és dels qui nasqué amb estrella, que és el mateix que dir que va néixer envoltat de bons auguris. L’escena de l’estrella guiant els tres mags i aturant-se “sobre el lloc on hi havia el nen” és prou expressiva i sobren els comentaris. L’escena següent és també molt descriptiva: els tres mags prostrats a terra reverencien l’infant, i li fan homenatge amb regals dignes d’un rei.

Si el naixement de Jesús irradiava “bona estrella” no passa el mateix amb la seva vida pública que, segons els evangelis, fou més aviat “estrellada”: disputes, persecució, empresonament, maltractes, condemna injusta a mort i execució ignominiosa. La vida de Jesús sembla, aparentment, marcada per una “mala estrella”. Però aquesta impressió queda esvaïda del tot per la seva resurrecció, que demostra que aquesta mala estrella era una aparença. Més encara, Jesucrist assumeix tots els mals auguris de la vida humana per anul.lar-los. Jesús omple l’existència humana de positivitat, de llum i d’esperança.

Jesús ressuscitat i glorificat al cel esdevé la bona estrella que il.lumina tot ésser humà que creu en ell. Aquest és el secret de què parla la carta als efesis: “que des d’ara, per l’evangeli, tots els pobles, en Jesucrist, tenen part en la mateixa herència, formen un mateix cos i comparteixen la mateixa promesa”.

Amb Jesús s’han acabat els bons i els mals auguris, la selecció aleatòria de persones i de pobles. Amb ell l’existència humana perd qualsevol càrrega determinista i s’omple d’una llum perenne, inesgotable i fidel. Semblantment encoratja el profeta Isaïes al poble d’Israel que, desesperançat, sent que l’estrella de Déu els ha abandonat definitivament. Per això els diu: “Alca’t ja Jerusalem, que arriba la teva llum i sobre teu clareja com l’alba la glòria del Senyor”.

Malgrat el món pensi que viu envoltat de tenebres, Isaïes proclama convençudíssim que la llum divina il.lumina Israel i a tots els pobles. Malgrat els afanys controladors d’Herodes i els seus cortesans, l’estrella de Jesús brilla per a tots els humans. Malgrat les boires i les tenebres de la crisi actual, la nostra fe ens fa mirar el cel i veure l’estrella de Jesús que ens omple d’una alegria immensa.