dimarts, 22 de juliol del 2008

La mística cristiana (Dimecres 16)

L’escriptor Josep Pla insistia que el secret d’una bona cuina consisteix en dedicar-hi temps, en no tenir pressa, en tenir paciència, tenacitat i bona voluntat. El mateix podriem dir de l’experiència mística.

L’experiència mística no s’improvisa. Calen, certament unes aptituds i dons personals, com santa Brígida, però no és cap patrimoni d’uns privilegiats. L’experiència mística és accessible a tot creient quan hi ha hores de dedicació a la pregària, al silenci i a la contemplació.

L’experiència mística és, en definitiva, saber mirar i gaudir intensament de les coses amb els ulls de la fe. La mística cristiana té un afegit: és saber mirar i gaudir intensament de les coses amb els ulls de Jesucrist. Per això el místic cristià és aquell que, com sant Pau, està plenament identificat amb Jesús: “Estic clavat a la creu juntament amb Crist”, “La vida que visc és Crist que viu en mi”. L’evangeli de sant Joan, amb un llenguatge més al.legòric, expressa el mateix amb la metàfora del del cep i dels sarments: “Estigueu en mi i jo en vosaltres” “Qui està en mi i jo en ell dóna molt de fruit”.

El secret per a cuinar aquest suculent i exquisit plat místic és dedicar-hi temps, no tenir pressa, tenir paciència, tenacitat i bona voluntat.