dissabte, 26 d’abril del 2008

Els caputxins a Jerusalem (Cròniques jerosolimitanes 4)

La casa que els caputxins tenim a Jerusalem està situada a Talbiye, un barri residencial proper a la ciutat vella, en la part oest de Jerusalem, és a dir, la part jueva.
És un dels compta-díssims convents catòlics que hi ha en aquesta àrea de la ciutat. És una presència minoritària, discreta, però real, que procura fer, dins les limitacions, lligams amb el món hebreu.
És un espai tranquil, petit, acollidor, amb un jardí preciós. És com una versió urbana i reduïda de Sant Martí del Montnegre.
L'acollida fraterna i la pregària reposada i ben feta són els seus distintius.
La casa depèn de la cúria general dels caputxins, però la gestiona la província caputxina de Venècia. La fraternitat actual té accent evidentment italià, però està formada per frares de diferents províncies.
Luca -guardià- i Eugenio -vicari-, són de la província de Venècia, Pascuale de la província de Milano, Paolo de la província de Sicília, Yunus de la Custòdia de la Turquia. Els dos darrers han vingut a Jerusalem a fer una llicenciatura en Bíblia a l'Studium Biblicum Franciscanum. Com a hostes estem Maurizio, de la província de Foggia, i un servidor, de la província de Catalunya. Afegim a Flaviano, caputxí rumanès, que ha vingut a fer cursos bíblics; per manca de lloc a la casa, s'hostatja al convent dels jesuïtes, però els diumenges ve a concelebrar a l'eucaristia i dina amb la fraternitat.
La fraternitat caputxina de Jerusalem assaboreix el goig de conviure frares de diferents àrees culturals i lingüístiques, amb un promig d'edat baix, i en una ciutat on la convivència és un repte constant.