divendres, 14 de setembre del 2012

No guanyem per ensurts (Des del Montnegre 26)

Per baixar a peu a l’estació de Sant Celoni optem per travessar el Montnegre i recórrer la vall d’Olzinelles. Tenim temps i ganes de caminar. Per no fer marrades prenem la pista que va  a Vallgorguina fins a la Balatada. Uns metres abans, un ramal descendeix ràpidament vers el Coll Blanc, identificable per confluir-hi cinc camins.
 Faltant un parell de revolts, en un paisatge que ha deixat de ser bosc per convertir-se en garriga, escoltem un cruixit poc distant procedent dels matolls. Suposem que un senglar despistat fuig al veure’ns, com acostumen a fer. Però la fressa de brancam trepitjat s’apropa veloçment en lloc d’allunyar-se i, a més, acompanyada d’un gruny sonor que interpretem com un intent d’atacar-nos, qui sap si per protegir les cries o per sentir-se amenaçat per alguna cosa.
Sorpresos per la reacció de l’animal que, malgrat no apreciem, sí percebem, baixem camí avall amb una àgil i inusitada corredissa. L’instint natural ens ha activat les cames sense consentiment del cervell. Correm esguardant enrere mentre anem constatant que ningú ens escomet... Recuperada la quietud ambiental ens sentim ridículs i en evidència... L’impuls innat de protecció ens ha fallat estrepitosament. El gruny inesperat i aparentment agressiu del senglar ens ha desconcertat. Dit ras i curt, ens ha espantat. Ens justifiquem argumentant que encara estem afectats del sobresalt nocturn del ratpenat a la biblioteca. No guanyem per ensurts aquests dies! –concloem burletes.